توصیه می شود پیش از مطالعه این مقاله، مقاله کرگیری بتن در کرج و خدمات تست بتن مطالعه شود.
1. مقدمه:
در زمان کرگیری از بتن مسلح در کرج، احتمال برخورد با آرماتورها و عناصر تسلیح بسیار محتمل است. طبق مطالب ذکر شده در مقاله "کرگیری بتن در کرج و خدمات تست بتن"، در صورت وجود آرماتور در مغزه بتنی در کرج، نتایج تست مقاومت فشاری قابل استناد نمی باشد و بایستی طول مغزه بتنی تا اندازه ای کوتاه شود که آرماتور در مغزه وجود نداشته باشد. به عبارت ساده تر، طول مغزه به نحوی اصلاح شود که تنها بخشی از آن که فاقد عناصر تسلیح است تحت آزمایش تعیین مقاومت فشاری بتن قرار گیرد. با این وجود در این مقاله به ارزیابی تاثیر حضور آرماتور در مغزه بر مکانیزم شکست مغزه بتنی و مقاومت فشاری مغزه های بتنی پرداخته می شود.
2. وجود آرماتور در امتداد طولی مغزه ها:
عموماً کرگیری بتن در کرج به نحوی انجام می گردد که کمترین برخورد با شبکه آرماتور موجود در بتن مسلح صورت پذیرد. با این وجود در برخی از موارد برخورد مته دریل کرگیری در کرج با آرماتور و حضور آرماتور در مغزه بتنی اجتناب ناپذیر است. با توجه به جهت کرگیری بتن در کرج، آرماتورهای موجود در مغزه بتنی می تواند نسبت به امتداد مغزه حالت های متفاوتی داشته باشد. یکی از حالات محتمل، قرارگیری آرماتور در امتداد طولی مغزه می باشد. در این حالت چنانچه نمونه تحت بارگذاری زیر جک قرار گیرد، بخش عمده ای از فشار وارد به نمونه توسط آرماتور تحمل شده و مقاومت مغزه بیش از مقادیر واقعی آن حاصل می گردد. در شکل زیر نمونه ای از تاثیر وجود آرماتور در امتداد طول مغزه بر مکانیزم شکست و ترک خوردگی مغزه بتنی پس از بارگذاری نشان داده شده است. همانطور که در شکل ملاحظه می شود، ترک خوردگی نمونه بتن و رشد ترک ها در مغزه در بخشی از مغزه اتفاق افتاده است که آرماتور در آن وجود ندارد. به عبارت دیگر وجود آرماتور در نمونه بتنی با افزایش کاذب مقاومت موجب ایجاد خطا در نتیجه تست مقاومت فشاری بر روی مغزه بتنی می گردد.
3. غلاف آرماتور در امتداد طولی نمونه ها
پس از برخورد با آرماتور در امتداد طولی مغزه ها، حذف آرماتور از مغزه به عنوان یک راهکار در برخی موارد توصیه می گردد. در این حالت پس از حذف آرماتور، فضای خالی در امتداد طولی آرماتور ایجاد می گردد. این موضوع سبب ایجاد خطا در ارزیابی مقاومت فشاری مغزه محسوب می شود و مقاومت فشاری مغزه به نحو چشمگیری کاهش می یابد. لذا در صورت وجود آرماتور در امتداد مغزه، حذف آرماتور و انجام تست مقاومت فشاری مجاز نمی باشد.
4. وجود آرماتور در امتداد عرضی نمونه ها
مقاومت فشاری مغزه بتنی در صورت وجود آرماتور عرضی تا حد زیادی به نسبت قطر آرماتور به قطر مغزه و جانمایی و جهت آرماتور موجود در مغزه مرتبط می باشد. با این وجود در اکثر مواقع، صفحه شکست بتن در مغزه به محل عبور آرماتور در مغزه متمایل می شود و موجب ایجاد ضعف در مقاومت فشاری نمونه بتنی می گردد. با توجه به تنوع در تاثیر پذیری مقاومت فشاری مغزه بتنی از وجود آرماتور عرضی در نمونه، استناد به نتایج مقاومت فشاری در صورت وجود آرماتور عرضی در نمونه بتنی مجاز نمی باشد.
5. برجستگی در یک طرف مغزه
در برخی از موارد برش نامناسب دو طرف نمونه بتنی در کرج سبب ایجاد زائده و یا برجستگی در یک طرف و یا هر دو طرف نمونه می گردد. در این موارد قبل از انجام آزمایش، تصحیح برجستگی و یا ایجاد کلاهک (کپینگ) در طرفین مغزه بتنی ضروری می باشد. وجود برجستگی سبب ایجاد تمرکز تنش در نمونه بتنی و در ادامه ضعف مقاومت فشاری نمونه بتنی می گردد. در شکل زیر نمونه ای از تاثیر ناصاف بودن دو طرف مغزه بر شکل گیری صفحه شکست در نمونه بتنی نشان داده شده است.
6. لب پریدگی در یک طرف مغزه
چنانچه از دستگاه کرگیری بتن نامناسب و یا مته کرگیری بتن نامناسب برای کرگیری بتن در کرج استفاده شود، لب پریدگی نمونه بتنی محتمل می باشد. از طرف دیگر در طول برش نمونه بتنی در کرج نیز امکان لب پریدگی در نمونه بتن وجود دارد. در صورت وجود لب پریدگی، توزیع تنش در طول نمونه بتنی مناسب نبوده و مقاومت بدست آمده از نتایج آزمایشات کمتر از مقاومت واقعی نمونه بتنی بدست می آید.
در پایان توجه به این نکته ضروری است که انجام کرگیری بتن در کرج با هدف ارزیابی مقاومت فشاری بتن، به عنوان یک تست مخرب تکمیلی مطرح می گردد. صحت انجام این آزمایش در خصوص تصمیم گیری برای مقاوم سازی ساختمان و یا روش مقاوم سازی آن دارای اهمیت زیادی می باشد. لذا کرگیری بتن در کرج بایستی توسط آزمایشگاه ذیصلاح بتن در کرج، با تجهیزات مناسب و دقت بالا انجام گردد.