مراحل و مدت زمان ثبت خدمات آزمایشگاه خاک و انجام مطالعات ژئوتکنیک در شهر کرج و استان البرز
به منظور اخذ جواز ساختمانی در استان البرز، ثبت آزمایشگاه خاک و انجام مطالعات ژئوتکنیک مطابق با مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان ضروری است. مخاطرات ژئوتکنیکی پیش روی پروژه های عمرانی و از طرف دیگر آسیب های سازه ای مشاهده شده بواسطه عدم دقت در پارامترهای خاک، نظام مهندسی استان البرز را ملزم به انجام اقدامات سخت گیرانه کنترلی بر آزمایشگاه های خاک در کرج در خصوص انجام دقیق مطالعات ژئوتکنیک نموده است. این اقدامات هر چند سبب بهبود کیفیت مطالعات ژئوتکنیک شده است، با این وجود بواسطه زمان بر شدن در برخی موارد نارضایتی کارفرمایان را به دنبال داشته است. در این مقاله سعی شده است که به مراحل اداری ثبت خدمات آزمایشگاه خاک و مراحل انجام مطالعات ژئوتکنیک در شهر کرج و استان البرز پرداخته شود. مطالب ارائه شده در این مقاله در سال 1399 تهیه شده است و ممکن است ضوابط مربوطه در زمان مطالعه این مقاله تا حدی متفاوت باشد.
مرحله اول: مراجعه به آزمایشگاه خاک ذیصلاح در کرج و عقد قرارداد (یک روز کاری)
پس از پرداخت فیش 5 درصد نظام و صدور یوزر و پسورود، کارفرما می تواند با مراجعه به کارتابل شخصی، یوزر و پسورد مربوط به آزمایشگاه خاک را دریافت نماید. در این مرحله، کارفرما با مراجعه به یکی از آزمایشگاه های خاک ذیصلاح در کرج اقدام به موارد زیر می نماید:
الف: ارسال یوزر و پسورد ثبت خدمات ژئوتکنیک به شرکت آزمایشگاه خاک
- لازم به ذکر است که آزمایشگاه خاک مورد نظر بایستی دارای رتبه ژئوتکنیک از وزارت راه و شهرسازی باشد.
ب: عقد قرارداد همسان فیمابین کارفرما و آزمایشگاه خاک در کرج و پرداخت فیش های مالی مربوطه مطابق با قرارداد همسان در محل آزمایشگاه
- فیش های مربوطه شامل هزینه های مربوط به خدمات ژئوتکنیک، سهم نظام مهندسی و سهم انجمن می باشد.
مرحله دوم: ثبت قرارداد در سازمان نظام مهندسی (یک روز کاری)
در این مرحله کارشناس آزمایشگاه پس از ثبت یوزر و پسورد آزمایشگاه خاک در کارتابل، با مراجعه به سازمان نظام مهندسی استان البرز اقدام به ثبت قرارداد همسان نموده و اقدامات لازم جهت ورود پروژه به کارتابل آزمایشگاه خاک انجام می گردد. پس از این مرحله، پروژه در کارتابل قابل مشاهده می باشد و عموماً پیامکی برای مالک ارسال می گردد.
- با توجه به محدودیت های پیش روی آزمایشگاه های خاک در کرج، امکان ثبت بیش از 4 پروژه بصورت همزمان وجود ندارد. از این محدودیت با عنوان "همزمانی" نام برده می شود. لذا در مرحله ثبت خدمات ژئوتکنیک در صورتی آزمایشگاه می تواند اقدام به ثبت پروژه نماید که اصطلاحاً همزمانی آن آزاد باشد. توصیه می گردد کارفرما این مورد را پیش از ثبت خدمات ژئوتکنیک از آزمایشگاه خاک مورد نظر کنترل نماید.
مرحله سوم: ارسال نامه شروع به عملیات و اخذ کد ثبت مربوطه (یک روز کاری)
مشابه هر عملیات ساختمانی دیگر، اعلام شروع عملیات ساختمانی و برنامه زمان بندی اجرا به سازمان نظام مهندسی ضروری است. این مسئله از طریق کارتابل از آزمایشگاه خاک مربوطه در قالب نامه "برنامه زمان بندی" ارسال می گردد.
- در این نامه تعداد و عمق گمانه های مورد نیاز خدمات ژئوتکنیک جهت کنترل و تایید نظام مهندسی ارسال می شود. در صورت تایید توسط نظام مهندسی، کد تایید برای آزمایشگاه ارسال می گردد. تعداد و عمق گمانه ها را می توان از جدول زیر مطابق با ضوابط مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان برآورد نمود.
ردیف
|
سطح اشغال
|
تعداد زیرزمین
|
تعداد و عمق گمانه ماشینی
|
تعداد و عمق چاهک دستی
|
1
|
کمتر از 300
|
1
|
1 گمانه ماشینی به عمق 34
|
1 گمانه دستی به عمق 5 متر
|
2
|
کمتر از 300
|
2
|
1 گمانه ماشینی به عمق 37
|
1 گمانه دستی به عمق 8 متر
|
3
|
بین 300 تا 1000
|
1
|
1 گمانه ماشینی به عمق 34
1 گمانه ماشینی به عمق برابر "عرض پی+ عمق گود(4)"
|
2 گمانه دستی به عمق 5 متر
|
4
|
بین 300 تا 1000
|
2
|
1 گمانه ماشینی به عمق 37
1 گمانه ماشینی به عمق برابر "عرض پی+ عمق گود(7)"
|
2 گمانه دستی به عمق 8 متر
|
مرحله چهارم: شروع عملیات حفاری چاهک دستی و گمانه ماشینی (هفت الی ده روز کاری)
در این مرحله، پس از اخذ کد تایید برنامه زمان بندی، اکیپ های حفاری دستی و ماشین (های) حفاری به محل پروژه اعزام می گردد. عموماً حفاری دستی در طول یک یا دو روز انجام می گردد. با این وجود حفاری ماشینی زمانبر می باشد. علت زمانبر بودن حفاری ماشینی را می توان در سه عامل زیر دانست:
الف: مشغول بودن دستگاه های حفاری در سایر پروژه ها
ب: برخورد به فاضلاب و یا حفرات زیرزمینی و یا عوامل ناخواسته
ج: سخت بودن خاک. در این خصوص می توان تفکیک تقریبی به شرح زیر داشت:
- فردیس، گرمدره (درشت دانه متراکم و بسیار نامناسب از نظر حفاری)
- محمدشهر، کمالشهر، گلشهر (درشت دانه و نامناسب از نظر حفاری)
- گوهردشت، جهانشهر، عظیمیه، حصارک، شاهین ویلا (ریزدانه و مناسب از نظر حفاری- به سمت شاهین ویلا خاک کمی درشت می شود)
- مهرشهر، کیانمهر (ریزدانه و بسیار مناسب از نظر حفاری)
لازم به ذکر است که در عمده پروژه ها، روش حفاری از نوع "واش بورینگ" می باشد. لذا تامین آب جهت حفاری ماشینی توسط کارفرما ضروری است. از طرف دیگر طبق قرارداد همسان، تامین برق و نگهبان (جهت حفظ امنیت تجهیزات در مدت زمان حفاری ماشینی) نیز بر عهده کارفرمای پروژه می باشد.
حضور همزمان دو دستگاه حفاری در محل پروژه جهت تسریع در فرآیند حفاری
مرحله پنجم: ارسال نامه تحویل گمانه و انجام آزمایش دانهول (دو روز کاری)
پس از اتمام گمانه (های) ماشینی و چاهک (های) دستی توسط آزمایشگاه خاک در کرج، بایستی عمق و تعداد آنها به تایید سازمان نظام مهندسی کرج برسد. این مورد در قالب نامه "تحویل گمانه" به نظام مهندسی کرج اطلاع داده می شود. پس از تایید سازمان نظام مهندسی، بازرس نظام مهندسی در زمان مشخص جهت تحویل گمانه در محل پروژه حضور می یابد. در این زمان چنانچه آزمایش دانهول نیز مد نظر باشد (که در عمده مناطق کرج الزامی است)، بایستی در حضور بازرس نظام مهندسی انجام گردد. در خصوص تحویل گمانه موارد زیر ضروری است:
- بلافاصله پس از اتمام گمانه ماشینی، لوله پولیکا توسط کارفرما خریداری شده و در گمانه (های) ماشینی جایگذاری می گردد. هدف از این کار عدم آسیب و ریزش احتمالی گمانه می باشد.
- پیش از انجام آزمایش دانهول، بایستی گمانه گراول پک گردد. برای این منظور تامین مقداری ماسه توسط کارفرما ضروری است.
مرحله ششم: ارسال نامه انجام آزمایشات آزمایشگاهی و اخذ کد ثبت مربوطه و شروع آزمایشات (پنج روز کاری)
پس از اتمام چاهک های دستی و نمونه گیری از خاک، به منظور انجام آزمایش برش، دریافت تایید از سازمان نظام مهندسی و اخذ کد برش ضروری می باشد. برای این منظور نامه ای تحت عنوان "آزمایشات آزمایشگاهی" خطاب به سازمان ارسال می گردد. سازمان پس از بررسی شرایط پروژه، نامه ذکر شده را تایید کرده و کد ثبت مربوط به آزمایش برش ارسال می نماید.
- آزمایش برش بایستی در حضور ناظر سازمان نظام مهندسی انجام گردد و از تمام مراحل آن فیلم تهیه گردد.
مرحله هفتم: تهیه گزارش آزمایشگاه خاک و گزارش سازه نگهبان (سه روز کاری)
پس از اتمام کلیه تست های آزمایشگاهی، آزمایشگاه خاک در کرج اقدام به تهیه گزارش ژئوتکنیک و سازه نگهبان مطابق با ضوابط مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان و در چهارچوب دستورالعمل های سازمان نظام مهندسی می نماید. پس از تکمیل گزارش ها، هر کدام از گزارش های ژئوتکنیک و سازه نگهبان بصورت جداگانه از طریق کارتابل برای سازمان نظام مهندسی ساختمان ارسال می گردد.
مرحله هشتم: داوری گزارشات (هفت روز کاری)
سازمان نظام مهندسی استان البرز به منظور اطمینان از کیفیت گزارشات و صحت نتایج، تک تک گزارشات ارسال شده از طرف آزمایشگاه های خاک کرج را مورد بازبینی قرار داده و در صورت رعایت کلیه ضوابط و دستورالعمل ها تایید می کند. در صورت عدم تایید گزارش، اصلاحات خواسته شده به آزمایشگاه خاک ارسال می گردد.
مرحله نهم: خروج پروژه (پنج روز کاری)
پس از اتمام داوری، مراحل زیر جهت خروج پروژه انجام می گردد
الف: تکمیل فرم انتقال مسئولیت توسط طراح سازه و آپلود آن از طریق کارتابل آزمایشگاه خاک در کرج و کارتابل کارفرما
ب: تکمیل چک لیست خروج کار
پ: مهر و امضای ژئوتیبل و نقشه های سازه نگهبان و تحویل به نظام
ت: قرمز نویسی نقشه ها توسط نظام مهندسی
ث: اخذ نامه شهرداری از نظام مهندسی استان البرز
مرحله دهم: تحویل پروژه (یک روز کاری)
در این مرحله، ژئوتیبل، نقشه سازه نگهبان و گزارش خاک به همراه نامه شهرداری به کارفرما تقدیم می گردد و تعهدات آزمایشگاه خاک در کرج در مرحله انجام خدمات ژئوتکنیک به اتمام می رسد.
نکته پایانی:
هر چند مراحل انجام آزمایشات خاک و بتن در شهر کرج و استان البرز تا حد زیادی زمانبر بوده و توام با پیچیدگی های بسیار است، با این وجود شرکت و آزمایشگاه خاک و بتن کاوش مهار البرز توانسته است در سال های اخیر با تعهد به انجام سریع و دقیق خدمات، جلب اعتماد و رضایت کارفرمایان محترم را به همراه داشته باشد. لیست پروژه های انجام شده توسط آزمایشگاه خاک کاوش مهار البرز در شهر کرج و استان البرز به تفکیک در سال 1397 و همچنین لیست پروژه های انجام شده توسط آزمایشگاه خاک کاوش مهار البرز به تفکیک در سال 1398 در این سایت در بخش پروژه ها قابل مشاهده است.