1. مقدمه:
منظور از کرگیری بتن و یا مغزه گیری بتن، برش بخشی از بتن به شکل استوانه ای از درون بتن سخت شده سازه با استفاده از دریل های مخصوص می باشد. عموماً کرگیری بتن در کرج با سه هدف انجام می گردد:
1. تهیه نمونه بتن جهت ارزیابی خواص (بویژه مقاومت فشاری) بتن پس از بتن ریزی
2. عبور تاسیسات از بخشی از سازه
3. برش قسمتی از بتن جهت ایجاد بازشو
در تمام موارد فوق، کرگیری بایستی به طریقی صورت پذیرد که مقاومت اعضای سازه ای به خطر نیوفتد. در این مقاله با توجه به ضوابط و مقررات موجود در زمینه کرگیری و تجربیات این شرکت در زمینه کرگیری بتن در کرج به بررسی متداول ترین سوالات و ابهامات در زمینه کرگیری بتن در کرج پرداخته می شود.
در ادامه ویدئویی (فیلمی) از کرگیری بتن در کرج در یک پروژه ساختمانی ارائه می شود. در این پروژه کرگیری بتن از تیر طبقه اول سازه بتنی با هدف ارزیابی مقاومت فشاری تیر صورت پذیرفت. در این فیلم، مراحل نصب دستگاه کرگیری بر روی تیر، نحوه کرگیری و چگونگی خروج مغزه بتنی از جان تیر بتنی نمایش داده شده است. همانطور که در ویدئو قابل مشاهده است، در این پروژه با انتخاب درست جانمایی محل کرگیری، امکان برخورد با آرماتور به حداقل رسیده و مغزه ها بصورت کامل به طول حداقل 20 سانتیمتر جهت ارزیابی مقاومت فشاری تحویل آزمایشگاه گردید.
عنوان تیزر: کرگیری از تیر سازه
2. سوالات متداول:
2-1. هزینه و قیمت کرگیری بتن در کرج چقدر است؟
هزینه و قیمت کرگیری بتن در کرج تابع عوامل مختلفی می باشد. هزینه و قیمت کرگیری بتن در کرج بسته به قطر مغزه گیری، طول مغزه، موقعیت مغزه، محل پروژه در کرج و هدف کرگیری متفاوت می باشد. هزینه و قیمت کرگیری بتن در کرج در سال 1401 برای یک مغزه در محدوده 250 هزار تومان الی 1 میلیون تومان با توجه به شرایط گفته شده می باشد. همچنین بر اساس شرح و تعرفه خدمات آزمایشگاه خاک و بتن در کرج در سال 1401، هزینه کرگیری در کرج با هدف ارزیابی پارامترهای مقاومت فشاری به ازای یک سری مغزه گیری بتن سخت شده (شامل حداقل 3 عدد مغزه) برابر 000 000 31 ریال معادل سه میلیون و صد هزار تومان اعلام شده است.
2-2. آیا امکان کرگیری بدون استفاده از آب وجود دارد؟
عموماً استفاده از آب جهت کرگیری (به دلیل خنک کردن مته دریل کرگیر و شستشوی محل کرگیری) موجب تسریع در فرآیند کرگیری و کیفیت مناسب تر مغزه می شود. با این وجود در مواردی در استفاده از آب جهت کرگیری محدودیت وجود دارد. در این موارد بایستی از تیغه های مخصوص کرگیری خشک استفاده نمود. کرگیری خشک علاوه بر کاهش راندمان کار، موجب تولید گرد و خاک در محیط در طول کرگیری می شود که می تواند موجب آسیب به سلامت اپراتور کرگیر و همچنین آلودگی محیط اطراف کرگیری گردد. لازم به ذکر است که آب مورد استفاده برای کرگیری بتن در کرج بایستی تمیز و بدون مواد زائد باشد. شدت آب برای کرگیری باید در حدی باشد که دوغاب شیری رنگ در محل مته کرگیری ایجاد گردد.
2-3. چند روز پس از ریختن بتن، می توان نسبت به کرگیری بتن در کرج اقدام نمود؟
چنانچه خیلی زود پس از بتن ریزی اقدام به کرگیری از بتن شود، بتن دچار آسیب می شود. زمان مناسب برای کرگیری بر اساس طرح اختلاط بتن و شرایط آب و هوایی تعیین می گردد. بر اساس استاندارد 12306 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، حداقل زمان لازم پیش از انجام کرگیری در کرج، 14 روز از زمان بتن ریزی می باشد. عموماً از نتایج تست کرگیری در کرج در دو حالت استفاده می شود. 1. به منظور ارزیابی مقاومت بتن با هدف ارزیابی مقاومت سازه. 2. به منظور کنترل مقاومت بتن مشکوک (بتنی که احتمال می رود که مقاومت آن به مقاومت مشخصه نرسیده باشد). لازم به ذکر است که در موارد متعدد ممکن است که مقامت بتن مشکوک تلقی شود. به عنوان مثال، تغییرات جوی در طول بیست و چهار ساعت پس از بتن ریزی (کاهش دمای محسوس هوا و احتمال یخ زدگی بتن و یا بارندگی و غیره)، مدت زمان زیاد حمل بتن از کارخانه تا محل پروژه، ریختن بتن بصورت نامناسب و غیره). در هر دو حالت ذکر شده عموماً مقاومت 28 روزه نمونه ملاک عمل در طراحی بتن می باشد.
2-4. انتخاب محل کرگیری بتن بر چه اساس انجام می گردد؟
اگر هدف از کرگیری بتن در کرج، عبور تاسیسات و یا ایجاد بازشو در بتن باشد، بهتر است که کر یا مغزه از اعضای سازه ای ساختمان گرفته نشود. اگر هدف از کرگیری بتن در کرج، تعیین مقاومت فشاری بتن باشد، عموماً کرگیری از اجزای سازه ای صورت می پذیرد. در این حالت توجه به موارد زیر توصیه می گردد:
چنانچه کرگیری در کرج از بتن تیرها انجام شود، توصیه می شود (در صورت دسترسی) مغزه از جان تیر گرفته شود. به عبارت دیگر دریل کرگیری عمود بر تیر و مغزه بصورت افقی گرفته می شود. در این حالت حداقل آسیب به آرماتورهای بالایی و پایینی تیر وارد می شود.
چنانچه کرگیری در کرج از فونداسیون انجام شود، توصیه می شود مغزه از دیواره فونداسیون گرفته شود. به عبارت دیگر، دریل کرگیری در داخل چشمه های بین نوارهای فونداسیون قرار گرفته و کرگیری بصورت افقی انجام گردد.
چنانچه کرگیری در کرج از ستون انجام شود، موقعیت کرگیری به نحوی انتخاب شود که کمترین قطع آرماتور را به همراه داشته باشد. توصیه می شود که در محدوده یک سوم میانی ارتفاع ستون، کرگیری انجام گردد. در شکل زیر نمونه ای از محل قرارگیری دریل کرگیر بر روی ستون، دال راه پله و تیر ساختمان ارائه شده است. لازم به ذکر است که عموماً مقاومت بتن با افزایش عمق آن بیشتر می شود. به عنوان مثال بر اساس مطالعات، در طول یک ستون، مقاومت بالای ستون ممکن است تا 10 درصد کمتر از مقاومت پایین ستون باشد. ازینرو مغزه گیری از قسمت میانی تخمین بهتری از مقاومت کل ستون به دست می دهد.
استفاده از نتایج تحلیل های نرم افزاری (ایتبز، سپ و ...) نیز می تواند به جانمایی دقیق تر محل کرگیری بتن در کرج کمک کند. با استفاده از نمودار پوش نیروهای وارد بر عضو سازه ای و همچنین نمودار پوش لنگرهای وارد بر عضو سازه ای می توان ناحیه ای از عضو سازه ای که کمترین مقادیر نیرو و لنگر را دارد جهت انجام کرگیری بتن در کرج انتخاب نمود. در این ناحیه عموماً ضریب اطمینان سازه بیشتر بوده و آسیب وارد شده بواسطه کرگیری بتن حداقل ریسک را برای سازه ایجاد می کند. لازم به ذکر است که پس از کرگیری بتن در کرج بایستی محل گرفتن مغزه در اسرع وقت با استفاده از بتن با مقاومت حداقل برابر با مقاومت مشخصه عضو سازه ای پر گردد.
انجام آزمایشات غیر مخرب مانند چکش اشمیت در کرج و یا دستگاه های فراصوت می تواند به انتخاب دقیق تر نقطه مناسب برای کرگیری بتن در کرج کمک نماید.
2-5. وسایل مورد نیاز جهت کر گیری از بتن در کرج چیست؟
دریل کرگیری بتن، مته مغزه گیری بتن، میز اره جهت برش دقیق مغزه ها (در صورت نیاز به آزمایش)، ابزار مربوط به کلاهک گذاری روی مغزه ها (در صورت نیاز به آزمایش)
2-6. چه استانداردهایی برای کرگیری بتن در کرج به کار گرفته می شوند؟
استاندارهای متعددی در خصوص کرگیری بتن و آزمایشات بر روی مغزه بتنی در کشور و در دنیا برای کرگیری نگارش شده اند و در کرج نیز به کار گرفته می شوند. با این وجود برای کرگیری با هدف ارزیابی مقاومت فشاری بتن سه استاندارد "آیین نامه بتن ایران"، "مبحث نهم مقررات ملی ساختمان" و "استاندارد 12306 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران" عموماً مورد استفاده قرار می گیرند. برای کرگیری در کرج رجوع به آیین نامه ACI 214.4R-03 نیز می تواند در کنار آیین نامه های ذکر شده مفید باشد.
2-7. آیا جهت کرگیری بتن در مقاومت فشاری مغزه تاثیرگذار است؟
مقاومت فشاری مغزه بتن متاثر از جهت کرگیری نسبت به افق (که بتن ریزی انجام می شود) می باشد. معمولاً مقاومت مشخصه آزمونه های مغزه گیری شده موازی سطح افق کمتر است. لذا این مورد بایستی در انتخاب محل مغزه گیری از بتن در کرج و همچنین بررسی نتایج مقاومت فشاری بتن در نظر گرفته شود. لازم به ذکر است که علاوه بر جهت کرگیری، مواردی همچون: نسبت طول به قطر نمونه، قطر نمونه، رطوبت نمونه نیز در مقاومت فشاری مغزه تاثیرگذار است.
2-8. شرایط پذیرش بتن بر اساس نتایج مقاومت فشاری مغزه ها چیست؟
برای تخمین مقاومت فشاری بتن بوسیله کرگیری در کرج، اخذ حداقل سه مغزه از محل مورد نظر ضروری است. بر اساس نتایج مقاومت فشاری مغزه ها، چنانچه میانگین مقاومت فشاری سه مغزه حداقل 0/85 مقاومت فشاری مشخصه بتن شود و مقاومت هیچ کدام از مغزه ها از 0/75 مقاومت فشاری مشخصه بتن کمتر نشود، بتن مورد پذیرش می باشد. دارا بودن 0/85 مقاومت مشخصه برای میانگین نتایج مغزه ها و 0/75 مقاومت مشخصه برای یک مغزه، حاکی از آن است که مشکل برای باربری عضو و یا سازه وجود ندارد؛ زیرا این ضرایب عملاً در ضرایب اطمینان مقاومت عضو منظور شده و در آن مستتر است. اطلاعات بیشتر در این خصوص در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و همچنین مقاله "خدمات آزمایشگاه بتن در کرج بر اساس ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان" در همین سایت ارائه شده است. لازم به ذکر است که نمونه های بدست آمده از کرگیری بتن در کرج بایستی شناسنامه دار شود و موقعیت مغزه ها در سازه بصورت دقیق مشخص گردد. در طول کرگیری، هر گونه عوامل محیطی و یا عوامل نامتعارف جهت تصمیم گیری در خصوص نتایج بایستی به مسئول فنی آزمایشگاه گزارش شود. بایستی نمودار تغییرات تنش-کرنش در طول بارگذاری به دقت توسط مسئول فنی آزمایشگاه بتن در کرج کنترل شود. افت مقاومت در طول بارگذاری در بسیاری از موارد بواسطه تراش نامناسب، شکل مقطع نامناسب و موارد مشابه رخ می دهد. لذا در تمام موارد تحلیل دقیق نتایج کرگیری توسط مسئول فنی آزمایشگاه ضروری است.
چنانچه هدف از کرگیری ارزیابی دوام بتن باشد، در صورت تامین شرایط زیر بتن از نظر دوام مورد پذیرش است:
الف: میانگین نتایج مغزه ها نباید از 0/80 معیار حداقل آزمایش دوام مشخصه کمتر و از 1/25 برابر معیار حداکثر آزمایش دوام مشخصه بیشتر شود.
ب: نتیجه هیچ یک از مغزه ها نباید از 0/67 معیار حداقل آزمایش دوام مشخصه کمتر و یا از 1/5 برابر معیار حداکثر آزمایش دوام مشخصه بیشتر شود.
2-9. در صورت وجود میلگرد در مغزه، آیا نتیجه کرگیری در کرج قابل قبول می باشد؟
خیر. در این حالت بایستی مغزه تا اندازه ای کوتاه شود که میلگردی داخل مغزه نباشد. چنانچه طول مغزه پس از کوتاه شدن، کمتر از 0/95 قطر آن شود، نمی توان از مغزه استفاده نمود. در شکل زیر به ترتیب از سمت راست، نمونه ای از مغزه گرفته شده قبل از اصلاح طول، نمونه ای از مغزه برش خورده جهت آزمایش بتن، نمونه ای از برش نامناسب مغزه و نمونه ای از وجود میلگرد در مغزه نشان داده شده است. لازم به ذکر است که در طول کرگیری بتن در کرج در هنگام برخورد مته کرگیری با آرماتور یا فولاد، دوغاب تا حدی تغییر رنگ داده و به رنگ خاکستری مایل می گردد و سرعت مته حفاری کاهش می یابد. در این حالت بایستی سرعت موتور کاهش یابد. در غیر این صورت بخش فولادی گرم شده و به سمت داخل خم می شود و برش را کند می کند. در هنگام برخورد با سنگدانه سخت و یا بتن پر مقاومت نیز بایستی به صورت مشابه عمل نمود. اطلاعات بیشتر در خصوص تاثیر وجود میلگرد بر مکانیزم شکست و رفتار مغزه در طول شکست در مقاله ای تحت عنوان کرگیری بتن در کرج - مطالب تکمیلی در همین سایت ارائه شده است.
2-10. قطر مغزه ها جهت ارزیابی مقاومت فشاری بتن به چه میزان می باشد؟
برای اعضای سازه ای باربر قطر مغزه ها حداقل 94 میلیمتر می باشد. برای اعضای سازه ای غیر باربر، حداقل قطر مغزه ها سه برابر قطر اسمی سنگدانه ها و دو برابر حداکثر اندازه اسمی سنگدانه های درشت است. در هیچ حالت نباید نسبت طول به قطر کمتر از 0/95 شود. چنانچه قطر نمونه کوچک باشد، در طول آزمایش بایستی نمونه به دقت تراز شود. در غیر این صورت ممکن است که صفحه بارگذاری مفصلی جک، نیرو را در جهت نامناسب به مغزه وارد نماید. با افزایش اندازه نمونه ها، دقت و یکنواختی نتایج بیشتر می شود. با این وجود هزینه کرگیری بیشتر شده و از طرف دیگر ریسک ضعیف شدن مقطع سازه افزایش می یابد. نتایج مغزه با قطر 94 میلیمتر و بیشتر می تواند بدون هیچ تصحیحی به جای نمونه مشخصه استاندارد (قطر :150 میلیمتر) در نظر گرفته شود. گاه به دلیل محدودیت های خاص مانند نازک بودن عضو و یا فاصله کم میلگردها، لازم است قطر مغزه کاهش یابد. در این حال در صورتیکه دستگاه نظارت این کاهش قطر را مجاز بداند، لازم است درباره تصحیح نتایج مقاومت فشاری به دلیل قطر کمتر از 94 میلیمتر، اظهار نظر نماید. معمولاً مقاومت مغزه هایی با قطر کمتر، نوسانات بیشتری دارند و به نسبت ارتفاع به قطر نیز حساس ترند. برای تصحیح مقاومت مغزه هایی با قطر کمتر از 94 میلیمتر، ضرایب قابل اعتمادی گزارش نشده است. لذا طراح پروژه می تواند از ضریب بر اساس منابع و یا ضریب 1 استفاده نماید. توصیه می شود در صورت اخذ مغزه با قطر کمتر از 94 میلیمتر، به جای 3 مغزه از 4 مغزه استفاده شود.
چنانچه هدف از کرگیری ارزیابی دوام بتن سازه باشد، ممکن است رعایت حداقل قطر 94 میلیمتر ضرورتی نداشته باشد؛ در این حالت ضابطه حداقل قطر مغزه ها سه برابر قطر اسمی سنگدانه ها و دو برابر حداکثر اندازه اسمی سنگدانه های درشت بایستی رعایت شود.
2-11. طول مغزه ها جهت ارزیابی مقاومت فشاری بتن به چه میزان می باشد؟
طول مغزه ها (سر و ته بریده) بین 1/9 الی 2/1 برابر قطر مغزه ها می باشد. چنانچه نسبت طول به قطر مغزه کمتر 1/75 باشد، به ضریب تصحیح مقاومت بتن طبق استاندارد 12306 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیاز دارد. در صورتی که هدف از کرگیری ارزیابی دوام بتن سازه باشد، حذف بخش کاور (پوشش روی میلگرد) جهت اصلاح طول مغزه توصیه نمی شود.
نسبت ارتفاع به قطر
|
1/75
|
1/50
|
1/25
|
1/00
|
ضریب تصحیح مقاومت فشاری
|
0/98
|
0/96
|
0/93
|
0/87
|
2-12. نگهداری مغزه ها پس از کرگیری در کرج جهت انجام آزمایشات بتن به چه صورت می باشد؟
با استفاده از یک کرگیری دقیق، بایستی یک نمونه بتن سالم، بدون ترک، بدون آسیب دیدگی و در ابعاد مناسب حاصل گردد. در صورتی که دستگاه کرگیری از کیفیت مناسب برخوردار نباشد، سطح مقطع یکنواخت در طول مغزه ایجاد نمی شود و از طرف دیگر احتمال وجود ترک در مغزه افزایش می یابد. از طرف دیگر بهتر است که برای یک پروژه، مغزه ها توسط یک اپراتور و یک دریل کرگیری انجام گردد تا پارامترهای تاثیرگذار بر دقت نتایج به حداقل برسد.پس از کرگیری بتن در کرج، آب روی نمونه ها را پاک کرده و اجازه داده می شود تا حداکثر یک ساعت رطوبت باقیمانده تبخیر شود. در ادامه تا زمان انجام آزمایش، مغزه ها داخل کیسه ای پلاستیکی و بدور از نور خورشید قرار داده می شود. چنانچه برای برش نمونه ها (بریدن سر و ته نمونه ها)، از آب استفاده شد، بصورت مشابه آب را از نمونه ها پاک کرده و پس از تبخیر آب سطحی، نمونه ها تا پیش از آزمایش در کیسه پلاستیکی قرار داده می شود. حداکثر زمان پس از خروج مغزه ها و انجام آزمایش مقاومت فشاری دو ساعت می باشد. هدف از این فرآیند آن است که رطوبت بتن در طول فرآیند مغزه گیری تا زمان انجام آزمایش مقاومت فشاری تغییر نیابد.
در آیین نامه بتن ایران ضوابط زیر در خصوص مغزه گیری بتن ارائه شده است:
1. برش کاری و سایش مرطوب مغزه ها باید حداکثر طی مدت 48 ساعت از زمان مغزه گیری انجام گردد مگر آنکه طراح پروژه ضوابط دیگری را تعیین کرده باشد.
2. آزمایش مغزه ها نباید دیرتر از 7 روز پس از اخذ آن ها انجام شود. مگر آنکه در مشخصات فنی زمان دیگری ذکر شده باشد.
3. در مواردی که سازه در زمان بهره برداری در شرایط مرطوب قرار نمی گیرد، مغزه ها قبل از آزمایش باید به مدت حداقل 5 روز پس از آخرین مرطوب سازی (برش و یا سایش مرطوب)، در رطوبت نسبی کمتر از 60 درصد و دمای 15 الی 27 درجه سلسیوس خشک شوند.
4. در مواردی که سازه در زمان بهره برداری در شرایط مرطوب یا اشباع قرار می گیرد، مغزه ها قبل از آزمایش باید حداقل به مدت 40 ساعت در آب غرقاب شوند.
لازم به ذکر است که کمترین مقدار مقاومت در شرایط اشباع بدست می آید.
2-13. چه نکات ایمنی در طول فرآیند کرگیری در کرج باید رعایت شود؟
کرگیری یک عملیات حداقل دو و یا سه نفره می باشد. حضور یک نفر در محل پروژه برای انجام کرگیری به هیچ عنوان مجاز نمی باشد. صدای تولید شده در طول کرگیری بتن از یک طرف و تمرکز مورد نیاز اپراتور کرگیر در طول کرگیری از طرف دیگر مانع از دقت اپراتور به محدوده پروژه می شود. عدم دقت در برخی از موارد موجب وقوع حوادث در محل پروژه می گردد. نفر دوم جهت کنترل محدوده پروژه کرگیری، خرابی احتمالی ناحیه تحت کرگیری، جلوگیری از ورود افراد غیر متفرقه به پروژه و ... ضروری است. در ادامه برخی از موارد که در طول کرگیری بایستی مورد توجه قرار گیرد ارائه شده است.
حداقل دو نفر به منظور کرگیری در محل پروژه حضور داشته باشند.
استفاده از کلیه تجهیزات ایمنی توسط اپراتور کرگیر در طول کرگیری ضروری می باشد.
نصب تابلو هشدار دهنده به منظور ممانعت از ورود افراد غیر متفرقه به محل کرگیری ضروری می باشد.
با توجه به آنکه در عمده فرآیند کرگیری از آب استفاده می شود، امکان برق گرفتگی در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و وجود کابل بدون روکش در نزدیکی محل کرگیری محتمل می باشد.
محل کرگیری از نظر وجود مواد آتش زا و یا انفجاری قبل از کرگیری بررسی شود و ملاحظات لازم در این زمینه صورت پذیرد.
2-14. مکانیزم شکست مغزه بتنی به چه صورت می باشد؟
با توجه به شکل هندسی مغزه بتنی که عموماً بصورت استوانه است، مکانیزم شکست نمونه های بتنی استوانه ای قابل تعمیم به مغزه استوانه ای نیز می باشد. لذا در خصوص مکانیزم شکست مغزه بتنی (پس از کرگیری بتن در کرج)، می توان به استاندارد شماره 6048 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تحت عنوان "بتن- مقاومت فشاری آزمونه های استوانه ای روش آزمون" و یا استاندارد ASTM:C39-93a مراجعه نمود. در ادامه مطالب مربوط به مکانیزم شکست مغزه بتنی (کر بتنی) بر اساس دو آیین نامه ذکر شده پرداخته می شود.
عموماً پس از بارگذاری مغزه، انتظار شکست از نوع مخروطی وجود دارد. با این وجود در مواردی انواع دیگر گسیختگی مغزه بتنی در کرج تحت بارگذاری قابل مشاهده است. در شکل پایین حالات محتمل از گسیختگی مغزه بتنی پس از آزمایش بارگذاری نشان داده شده است.
نسبت ابعاد نامناسب مغزه بتنی، انحراف دو طرف مغزه بتنی، ناصاف بودن دو طرف مغزه بتنی، نقص در صفحات بارگذاری و موارد دیگر می تواند موجب گسیختگی نامناسب مغزه بتنی گردد. لذا مکانیزم گسیختگی در هر آزمایش باید گزارش شود و در هر مورد تحلیل مشخصی روی نتایج آزمایش مقاومت فشاری مغزه توسط آزمایشگاه بتن صورت پذیرد. در ادامه نمونه ای از مکانیزم شکست مغزه های بتنی در آزمایشگاه خاک و بتن کاوش مهار البرز (پس از کرگیری بتن در کرج) نشان داده شده است.
2-15. برش و کپینگ برای کرگیری بتن در کرج به چه صورت می باشد؟
پس از کرگیری بتن در کرج، طبق استاندارد 6048 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، هیچ طرف مغزه در زمان آزمون فشاری نباید از خط عمود محور بیش از 0/5 درجه تجاوز نماید. از طرف دیگر بر اساس استاندارد ذکر شده، دو سر مغزه نباید ناصافی بیش از 0/05 میلیمتر داشته باشد. چنانچه پس از کرگیری بتن در کرج شرایط ذکر شده برای مغزه تامین نگردد، باید دو سر مغزه با استفاده از دستگاه، برش داده شود و یا ساییده شود و در مواردی با استفاده از مصالح مخصوص پوشش داده شود. پوشش دادن دو طرف مغزه با هدف از بین رفتن ناصافی ها تحت عنوان "کپینگ" مغزه شناخته می شود. در شکل زیر دستگاه برش مغزه بتن و ابزارهای مربوط به کپینگ مغزه بتن در شرکت کاوش مهار البرز نشان داده شده است.
2-16. قیمت دریل کرگیری در کرج وابسته به چه مواردی می باشد؟
قیمت دریل کرگیری در کرج متنوع بوده و با توجه به مواردی که در ادامه ذکر می شود، در زمان نگارش این مقاله (آبان 1401)، در محدوده 15 میلیون تومان برای دریل های کرگیری متفرقه تا 250 میلیون تومان برای دریل کرگیری برند هیلتی متغییر می باشد. تفاوت در قیمت دریل های کرگیری بواسطه مواردی از جمله: امکان کرگیری بصورت همزمان خشک و تر، امکان تنظیم مته کرگیری در زوایای مختلف نسبت به امتداد پایه دستگاه، تنظیمات اتوماتیک دریل کرگیری، دقت، تمیزی و ظرافت مغزه گرفته شده (عدم ایجاد لب پریدگی در مغزه ها)، سهولت استفاده برای اپراتور کرگیری در کرج، امکان استفاده از دستگاه کرگیری برای گوشه ها و کنج های ساختمان، تنظیم سرعت در طول کرگیری در کرج، تجهیزات ایمنی برای اپراتور کرگیر در کرج و تجهیزات حفاظتی دستگاه کرگیر در کرج می باشد. قیمت مته کرگیری در کرج نیز وابسته به مواردی از جمله قطر مته و ابعاد آن، کیفیت فولاد به کار گرفته شده در ساخت مته، کیفیت سگمنت ها و الماسه های به کار گرفته شده در لبه برش مته و موارد مشابه می باشد. عموماً به منظور کرگیری سازه با هدف تعیین مقاومت فشاری بتن در آزمایشگاه بتن در کرج از مته به قطر 100 میلیمتر استفاده می شود که در زمان نگارش این مقاله، قیمت آن کمتر از 10 میلیون تومان می باشد.
3. نکته های پایانی:
کرگیری و انجام تست مقاومت فشاری بر روی مغزه، دقیق ترین روش برای تعیین مقاومت بتن یک سازه بتنی می باشد. خرید بتن با کیفیت تضمین کننده کیفیت بتن پس از ساخت نیست. چنانچه فاصله بین زمان ساخت بتن در کارخانه و زمان بتن ریزی زیاد باشد و یا در محل پروژه آب به بتن اضافه شود و یا ریزش بتن در محل مناسب نباشد و یا عمل آوری بتن در محل پس از بتن ریزی مناسب نباشد، قطعاً بتن پروژه کیفیت بتن خریداری شده را ندارد. توجه به این نکته ضروری است که کرگیری بتن در کرج و انجام آزمایشات مورد نیاز بر روی مغزه ها، یک فرآیند مهندسی می باشد و بایستی توسط مهندسین مشاور و آزمایشگاه های ذیصلاح انجام گردد. آزمایشگاه خاک و بتن کاوش مهار البرز با تکیه بر مطالعات گسترده در زمینه تکنولوژی بتن و تجربه ای پانزده ساله در انجام خدمات آزمایشگاه خاک و بتن در کرج توانسته است در این زمینه در استان البرز نقشی فعال داشته باشد.
توصیه می شود مقاله تحت عنوان دوام بتن در کرج | بتن آماده در کرج را مطالعه نمایید.
4. مراجع:
4-1. آیین نامه بتن ایران- جلد دوم- مصالح و اجرا- ضابطه 2-120، انتشارات سازمان برنامه و بودجه کشور، 1400
4-2. مقررات ملی ساختمان، مبحث نهم، طرج و اجرای ساختمان های بتن آرمه، ویرایش پنجم، 1399
4-3. استاندارد 12306 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، بتن-تهیه و آزمون نمونه های مغزه گیری شده و تیرهای اره شده بتنی-روش آزمون
4-4. استاندارد 3-1608 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، بتن سخت شده- تعیین مقاومت فشاری آزمونه ها- روش آزمون، 1393
4-5. استاندارد 6048 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، بتن- مقاومت فشاری آزمونه های استوانه ای روش آزمون
4-6. ACI 214.4R-03، Guide for Obtaining Cores and Interpreting Compressive Strength Results
4-7. ASTM:C39-93a, Compressive Strength of Cylindrical Concrete Specimens